Tanden

Wanneer is het verstandig om je verstandskiezen te trekken?

Geschreven door admin

Gemiddeld komen je verstandskiezen tussen je 18e en je 22e tevoorschijn. Verstandskiezen zijn de laatste elementen die naar boven groeien. In totaal kunnen er 32 tanden en kiezen in de mensenmond naar boven komen, maar er is tegenwoordig meestal maar ruimte voor 28. Dit komt doordat de mens steeds smallere kaken krijgt. Voor verstandskiezen is hierdoor haast geen plek meer in de mond. Moet je verstandskiezen daarom meteen laten trekken? Nee. Alleen wanneer de verstandskies in groei gehinderd wordt door andere tanden, de verstandskies scheef groeit of veel pijn geeft, is het verstandig deze kiezen te laten trekken.

Verwijderen van verstandskiezen

Wanneer je met klachten zoals een ontstoken gebied rondom je verstandskies bij de tandarts komt, zal hij of zij eerst een röntgenfoto van het betreffende kaakonderdeel maken. Op basis van deze foto beslist je tandarts of hij of zij zelf de verstandskies trekt of je doorverwijst naar de specialist, een kaakchirurg. Je krijgt in beide gevallen een verdoving. Zodra de verdoving zijn werk doet, wordt de verstandskies er meestal met een tang uitgehaald.

Pijn tijdens of na het trekken?

Door de verdoving zal het trekken van verstandskiezen nagenoeg geen pijn geven. Wel is het belangrijk om geen warme voeding te nuttigen zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt. Ook worden roken en alcohol het best vermeden tot minimaal een dag na de behandeling. Verder is het verstandig de wond zoveel mogelijk met rust te laten. Om napijn te voorkomen neem je het beste een paracetamol of ibuprofen nog voordat de verdoving is uitgewerkt en gedurende de eerste dagen na de behandeling.