Diëten

Wat is een plantaardig dieet en wil jij er ook aan beginnen?

Geschreven door admin

We horen mensen steeds vaker zeggen dat ze overgaan op een plantaardig dieet. De naam zegt het natuurlijk al een beetje, maar wat is het nou precies en waarom wordt het steeds meer genoemd? Wij geven in het kort meer informatie om je een indruk te geven van een plantaardig dieet en meer informatie om te zien of het voor jou ook slim is om aan een plantaardig dieet te beginnen.

Hoe ziet een plantaardig dieet eruit?

Kortom zijn er een aantal regels die gelden bij een plantaardig dieet. Zo wordt er gefocust op voedsel dat zo min mogelijk is bewerkt, oftewel geraffineerd voedsel en we dus zoveel mogelijk teruggaan naar de basis. Daarnaast worden er geen dierlijke producten gegeten, zoals vlees, vis, eieren of melk. 

Waarom wordt een plantaardig dieet steeds populairder?

Hoe komt er dan dat we steeds meer mensen horen over een plantaardig dieet? Want deze producten bestonden altijd al en we gaan meer terug naar de basis. De laatste decennia ontdekken we steeds meer over de gezondheidseffecten van het eten van veel vlees en andere bewerkte producten. 

Net zoals we vroeger ook niet of nauwelijks bewust waren van de gevolgen van roken is er een soortgelijke vergelijking te maken met het eten van vlees. Een stukje vlees hoeft natuurlijk niet direct slecht voor je te zijn, maar veel bewerkt vlees en dagelijks consumeren kan wel degelijk nadelige effecten hebben voor de gezondheid.

Andere redenen zijn het milieu, het dierenwelzijn en de kosten. Er ontstaat meer uitstoot van ammoniak wanneer er veel vlees wordt gegeten, wat slecht is voor het milieu. Ook daarom kiezen veel mensen er dus voor om minder vlees te gaan eten. Verder zijn er veel mensen die de keuze maken vanwege het dierenwelzijn.

Mensen verdiepen zich steeds meer in hun voeding

Tegenwoordig zijn mensen ook steeds meer zelf bezig om zich te verdiepen in de voeding die ze eten. Een populaire docuserie op Netflix van dit moment is dan ook The Game Changers die veel mensen inmiddels wel hebben gezien. Maar ook op het internet wordt er steeds meer onderzoek gedaan door mensen. Doordat mensen zich steeds bewuster worden van de mogelijke effecten, worden mensen ook nieuwsgierig om eens wat nieuws uit te proberen.